Kvaliteta koja se čuje: SEHA, europski izlog

Čak 18 igrača SEHA lige od lani u jakim europskim klubovima

Borac- Zagreb

Koliko vrijedi SEHA dovoljno će reći protekla sezona, ali i bliža povijest. Te činjenice govore o tradiciji i kvaliteti rukometa sa ovih prostora.

Šarić, Lazarov, Stranovsky, Grahovac, Bojinović, Bašić, Špoljarić, Ninčević, Vori, Duvnjak, Lacković, Tahirović, Ilić, Vujin, Terzić, Sulić, Alilović... danas igraju u klubovima koji su europski vrh - Barceloni, Veszpremu, Hamburgu, Parizu, Berlinu, Kielu... Njihov europski staž je već duži, ali postoje mnogi koji su lani iz prve sezone SEHA lige krenuli na bogatije europske destinacije. Od njih bi se dala sastaviti jedna sjajna momčad i to je nesumnjivo veliki problem s kojim se SEHA tek počinje boriti da bi zaštitila sama sebe i stvaranje klasnih igrača.

Recimo, lani je u ligi igrao najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić, tu je bio temelj hrvatske obrane koja je ponajbolja na svijetu Kopljar - Gojun, tu je bio ponajbolje lijevo krilo na svijetu danas Štrlek. Njih četvorica su sada u timovima koji se bore za europski vrh - Atleticu, Kielcu i Parizu.

Borac nije bio vrh, ali su tamo bili Vranješ i Panić koji igraju Ligu prvaka  u Leonu i Chamberyju. Isti je slučaj s Bosninim Vražalićem koji je također u Ademaru. 

U Bundesligi su Ristovski i Kopčo (Gummersbach), u sjajnoj francuskoj ligi, u najbogatijem klubu na svijetu danas, Marko Kopljar. Pešić se sa Mariborom, a Vukić, Đukić i Karačić s Meškovom bore za ulazak u Kup EHF...

A SEHA nastavlja stvarati u nadi da će sutra i sama izboriti šansu živjeti od rukometa.          

Lani u SEHA, danas u Europi

 

NJEMAČKA: Sabljić (Borac - Bergischer), Ristovski (Vardar - Gummersbach), Marković (Metalurg - Göppingen), Kopčo (Tatran - Gummersbach).

ŠPANJOLSKA: Vražalić (Bosna - Ademar), Balić i Gojun (Zagreb - Atletico), Vranješ (Borac - Ademar).

FRANCUSKA: Kopljar (Zagreb - Pariz), Panić (Borac - Chambery), Obad (Nexe - Creteil).

POLJSKA: Štrlek i Šego (Zagreb - Kielce i Wisla)

SLOVENIJA: Pešić (Zagreb - Maribor)

BJELORUSIJA: Đukić i Karačić (Borac - Meškovo), Vukić (Zagreb - Meškovo)...